İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İçerik [göster]

Amaç

Çalışana ya da çalışanlara verilecek iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi gerekliliğini düzenlemektir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

Kapsam

2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan işyerlerini, bu işyerlerinde çalışanlara eğitim verecek kişi, kurum ve kuruluşları kapsar.

Tanımlar

  1. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri: 26/12/2012 ve 28509 sayılı resmi Gazete’ de yayınlanmış İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin İş Sınıfları Tehlike Sınıfları Tebliğinde işyeri tehlike sınıfı az tehlikeli olarak belirlenmiş işyeridir.
  2. Tehlikeli sınıfta yer alan işyeri: 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde işyeri tehlike sınıfı tehlikeli olarak belirlenmiş işyeridir.
  3. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri: 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde işyeri tehlike sınıfı çok tehlikeli olarak belirlenmiş işyeridir.
  4. İşe başlama eğitimi: Çalışan çalışmaya başlamadan önce, çalışanın yapacağı işe, varsa kullanacağı iş ekipmanına ve işyerine özgü iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini içeren konularda uygulamalı olarak verilen eğitim. Diğer adı ile oryantasyon eğitimidir.
  5. Temel eğitim: Düzenli aralıklarla tekrarlanan eğitimdir.
  6. Uzaktan eğitim: Elektronik ortamda gerçekleştirilen eğitim faaliyetleridir.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi


Genel Hükümler

İşverenin Yükümlülükleri

Verilecek olan eğitimin programlarının hazırlanması ve uygulanmasını, eğitim veya eğitimler için uygun yer, araç ve araç ve gereçlerin karşılanması, çalışanların bu programlara katılmasını ve katılımların eğitim katılım tutanağı ile kayıt altına alınması ve eğitim sonunda katılanlar için eğitim belgesi düzenlenmesini sağlar. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

İşveren, çalışan çalışmaya başlamadan önce, işe başlama eğitimi almasını sağlar. Bu eğitim işveren tarafından ya da işverenin görevlendirdiği bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlarca verilir.

İşe başlama eğitimi, temel eğitimler verilene kadar geçen sürede çalışanın tehlike ve risklere karşı korunmasını sağlayacak şekilde olmalı ve uygulamalı şekilde verilmelidir. İşe başlama eğitimi her çalışana en az iki saat olacak şekilde düzenlenir. Bu eğitimlerde geçen süre temel eğitim süresinden sayılmaz.

Çalışma yeri veya iş değişikliği, iş ekipmanı değişikliği, yeni teknoloji uygulanması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkacak risklerle ilgili eğitimler ayrıca verilir.

İşveren, çalışanlarına temel eğitimlerini çalışan işe başladıktan sonra en kısa sürede verilmesini sağlar.

Verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler ve tehlikeler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:

  1. Çok tehlikeli işyerlerinde yılda en az bir defa
  2. Tehlikeli işyerlerinde iki yılda en az bir defa
  3. Az tehlikeli işyerlerinde üç yılda en az bir defa olacak şekilde tekrarlanır.
İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili eğitim verilir. Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süre işten uzak kalanlara, tekrar işe başlamadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

Bir işyerinde temel eğitimini tamamladıktan sonra yaptığı iş değişmeden yeni bir işyerinde çalışmaya başlayan çalışan, eğitim programının tamamı tekrarlanmayacak şekilde yeni başladığı işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda uygun olarak eğitim verilir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

Çalışanın daha önceki işyerinde temel eğitimi tamamladığına dair dokümanların kontrolün işveren tarafından yapılır. Bu çalışanların temel eğitimleri, çalışanın eğitimi tamamladığı tarihten itibaren yeni başladığı işyerinin tehlike sınıfına göre uygun olarak ayrıca eğitir.

Özel Politika Gerektiren Gruplar Ve Özel Görevi Bulunan Çalışanların Eğitimi

İşyerinde on beş yaşını bitirmiş ancak on sekiz yaşını doldurmamış genç çalışanlar, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi grupların özellikleri dikkate alınarak gerekli eğitimler verilir.

Destek eleman ya da elemanlarına ve çalışan temsilcisi ya da çalışan temsilcilerine, görevlendirilecekleri konularla ilgili de eğitim verilir.

Çırak ve stajyerlerin eğitim ve belgelendirilmelerinden uygulamalı eğitim alınan işyerinin işvereni sorumludur. İşverenin kabul etmesi halinde çırak ve stajyerlerin eğitimini devam ettirdiği eğitim ve öğretim kurumunda tamamladığı iş sağlığı ve iş güvenliği dersleri ya da kursları temel eğitim yerine kabul edilebilir.

Eğitimin Maliyeti Ve Eğitimde Geçen Süreler

İş sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlar karşılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

Çalışanların Yükümlülükleri

Çalışanlar, uygulamaya konulan eğitim programları kapsamında iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerine katılır, eğitimlerde edindiği bilgileri yaptığı iş ve işlemlerde uygular ve bu konudaki talimatlara uyar.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi


Eğitim Programlarının Planlanması ve Düzenlenmesi

Eğitim Programlarının Hazırlanması

İşveren düzenli aralıklar süresince eğitimleri gösteren yıllık, iki yıllık veya üç yıllık eğitim programlarının hazırlanmasını sağlar ve onaylar.

Eğitim programlarının hazırlanmasında çalışanların veya çalışan temsilcilerinin görüşleri alınır.

İşe yeni alımlarda veya değişen şartlara1göre yeni risklerin ortaya çıkması durumunda yıllık eğitim programlarına ilave yapılır.

İlgili mevzuatın değişmesi veya çalışma şartlarına bağlı olarak yeni risklerin ortaya çıkması halinde yıllık eğitim programına bağlı kalmaksızın çalışanların uygun eğitim almaları sağlanır.

Yıllık eğitim programında, eğitimlerin konusu, hangi tarihlerde yapılacağı, eğitimin süresi, eğitime kimlerin katılacağı, eğitimin hedefi ve amacına yer verilir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

Eğitim Süreleri Ve Konuları

Çalışanlara verilecek temel eğitimler, işin devamında belirlenen düzenli aralıklar içinde;

  1. Az tehlikeli işyerlerinde en az sekiz saat,
  2. Tehlikeli işyerlerinde en az on iki saat,
  3. Çok tehlikeli işyerlerinde en az on altı saat olarak her çalışan için düzenlenir.
Eğitim sürelerinin bütün olarak değerlendirilmesiyle birlikte bir saatten az olmayacak şekilde işyerindeki vardiya ve benzeri iş programları da dikkate alınarak farklı zaman aralıklarında de değerlendirilebilir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

Eğitimin Temel Prensipleri

Eğitimin verimli olması için, eğitime katılan çalışanların ihtiyacı olan konuların seçilmesine özen gösterilir. Eğitim, çalışanların kolayca anlayabileceği şekilde sözlü ve uygulamalı olarak düzenlenir. Eğitimler çalışanlara bireysel ya da grup şekilde uygulanabilir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

İşverenin kendi belirleyeceği bir yöntem ile bireysel seviye tespiti yapılarak çalışanların eğitim öncesi seviyesi ve yönetmelikte Ek-1’de yer alan konular dışında almaları gereken eğitimler belirlenir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

İş sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri; çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik davranış değişikliği sağlamayı ve eğitimlerde aktarılan bilgilerin öneminin çalışanlarca anlaşılmasını ve benimsenmesini amaçlar.

Verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin anlaşılabilir olup olmadığı belirlenir ve ihtiyaç duyulması halinde, eğitim programında ya da eğitmenlerde değişiklik yapılır veya eğitim tekrarlanır.

İşyerinde ilk defa verilecek temel eğitimler hariç çalışanlara tekrar verilecek temel eğitimler işveren tarafından işe ve işyerine özgü konuların hazırlanması ve gerekli uzaktan eğitim yönetim sisteminin sağlanması halinde uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak verilebilir. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

Eğitimin Verilmesi ve Belgelendirilmesi

Eğitim Verilecek Mekânın Nitelikleri

Eğitimler, uygulamaların da yapılmasına imkân sağlayacak bir mekânda yapılır. Eğitim mekânlarında, termal konfor şartları ve yeterli aydınlatma sağlanır. Eğitimde kullanılacak araç ve gereçlerin, teknolojiye uygun olması sağlanır. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)

Eğitimlerin belgelendirilmesi

Düzenlenen işe başlama yani oryantasyon eğitimi, temel eğitim, bilgi yenileme eğitimi, ilave eğitim ya da benzeri tüm eğitimler belgelendirilerek çalışanın özlük dosyasında saklanır. Çalışanın işten ayrılırken belgeleri istemesi halinde ikinci bir nüsha düzenlenerek çalışana teslim edilir. Belgenin mümkün olan en kısa sürede verilmesi ve belgede yer alan bilgilerin doğru olduğundan işveren sorumludur. İkinci nüshada işverenin imzası yeterli olmaktadır, eğitici ya da eğiticilerin imzası aranmaz. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi) Eğitimlerin işyeri dışındaki bir kurum veya kuruluş tarafından verilmesi durumunda bu kurum veya kuruluşun unvanı düzenlenen belgede yer alır.

Hazırlanan eğitim katılım tutanağında eğitimin düzenlendiği yer ve tarih, katılımcıların adı, soyadı ve imzası, eğiticinin adı, soyadı ve imzası ile eğitimin konusu ve saati yer alır. (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi)



– İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi –

Emine DURSUN


İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi
 
Üst