İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?

İçerik [göster]
İş sağlığı ve güvenliği bölümü, çalışma hayatında meydana gelebilecek iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili, günümüz teknolojisi ve bilgisi doğrultusunda özel ve kamu sektörüne; yetkin, uzman personel yetiştirmek üzere oluşturulmuştur. İş sağlığı ve güvenliği (İSG) bölümü, teorik ve uygulamalı olarak, günümüzün şatlarına uygun, çağdaş eğitim metotlarıyla desteklenmekte ve mesleki alanda yeterli deneyime sahip olabilecek şekilde kişilerin, bölümden mezun olmalarına olanak vermektedir.



İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Eğitimi Nasıldır?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü üniversitelerin fakülteleri ve yüksekokullarında lisans, meslek yüksekokullarında önlisans, enstitülerde ise yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği bölümü derslerinde; iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku, makine ve teçhizat, risk yönetimi, ilkyardım, kayıt ve raporlama, bina yönetimi gibi çeşitli ve gerekli konularda yeterli düzeyde eğitim verilmektedir.




İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezuniyet Koşulları Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği önlisans programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, genel not ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilmektedir. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunmamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünde Dikey Geçiş Hakkı Var Mıdır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren ilgili kılavuzdan detaylı bilgiye ulaşılabilmektedir.



İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunlarının Unvanı Nedir? Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olurlar?

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) bölümü lisans mezunu olan kişiler iş sağlığı ve güvenliği lisansiyeri olarak mezun olur. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girmeye hak kazanır. Sınavdan en az 70 puan aldığı durumunda C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı unvanını alarak çalışma hayatına başlayabilir.

İş sağlığı ve güvenliği bölümü önlisans bölümü mezunu kişiler iş sağlığı ve güvenliği teknikeri unvanı ile çalışma hayatına başlayabilir. Önlisans mezunları C Sınıfı iş Güvenliği Uzmanı olabilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş C Sınıfı iş Güvenliği Uzmanlığı kursu eğitim kurumuna yazılarak 180 saat teorik ve 40 saat pratik (staj) eğitimin ardından C Sınıfı iş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girmeye hak verilir. Sınavda başarılı olması durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından C Sınıfı iş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası düzenlenerek verilir.




İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nasıldır?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile, özel sektörde ve kamu sektöründe, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili personellerinin ( İş güvenliği uzmanı, İşyeri hekimi ve diğer sağlık personeli vb. ) istihdamı zorunlu hale getirilmiş ve böylece iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunlarına olan talebi arttırmıştır.

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) bölümü mezunlarının özellikle özel sektörde geniş bir istihdam fırsatı bulunmaktadır. İş güvenliği uzmanları ve İş güvenliği teknikerleri bir firmada yarı zamanlı veya tam zamanlı iş güvenliği hizmeti verebilir ya da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde ( OSGB ) görevlendirildikleri firmalara iş güvenliği hizmeti verebilirler.



İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünde Staj Neden Yapılmalıdır?

İş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olmak isteyenlerin eğitimleri teorik ve uygulamalı şekilde yer almak üzere iki bölümden oluşur. Teorik derslerin yanı sıra yapılacak olan uygulamalı eğitim staj yerine geçmektedir. Staj sayesinde iş hayatına ilk adımlar atılır. Staj, hem işveren hem de iş güvenliği uzmanı adayı konusunda çok önemli bir deneyimdir.




Neden İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Tercih Edilmelidir?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü Türkiye’nin gelişmesiyle birlikte daha çok önem görmüş bir alandır. Üretime ve sanayilere olan ihtiyaç sayesinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman kişilere ihtiyaç artmıştır.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda uzmanların işletmelerde çalıştırılmaları zorunlu hale gelerek iş olanakları artmıştır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği (İSG) bölümü tercih edilerek daha sonrasında işletmelere iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verebilirler.



– İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü –

Melike GÜDÜK




İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü
 
Üst