İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Tanımı

İçerik [gizle]
İş sağlığı ve güvenliği (İSG), iş yerinde sağlık, güvenlik ve refah sorunları ile ilgili bir olgudur. İş yerini; iş arkadaşları, aile üyeleri, müşteriler ve diğer paydaşlarla birlikte çalışanlar için daha iyi hale getirmeyi amaçlayan kanunları, standartları ve programları kapsar. Bir şirketin iş sağlığı ve güvenliği standartlarını iyileştirmek; markaların imajını ve çalışanların moralini artırır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş sağlığının ve iş güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla iş yerlerindeki sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için hem çalışanların hem de iş verenlerin yetkilerinin, görevlerinin, sorumluluklarının, yükümlülüklerinin ve haklarının düzenlenmesini sağlayan çeşitli prosedürleri içerir. Bu prosedürler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda açıklanmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işlere ve iş yerlerine, faaliyet konusuna ve çalışma alanına bakılmaksızın uygulanır. Fakat İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun kapsamı dışında kalan alanlar da vardır. Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nin faaliyetleri
  • Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’nın faaliyetleri
  • Genel kolluk kuvvetlerinin faaliyetleri
  • Ev hizmetleri
  • Afet ve acil durum birimlerinin faaliyetleri
  • Herhangi bir çalışanı bulunmayan, kendi nam ve hesabına hizmet ve mal üreten kişilerin faaliyetleri
  • Cezaevlerindekiler için yürütülen kurs, eğitim, meslek edinme ve güvenlik gibi faaliyetler

İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Bazı Terimler

İş Güvenliği Uzmanı: İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili görev yapmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesi bulunan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Banaklığı ve diğer kuruluşlarda denetlemede görevli müfettişler, teknik elemanlar, mimarlık veya mühendislik eğitimi icra eden fakültelerin mezunlarıdır.

İş Kazası: İş yerinde ya da işin yürütüldüğü bir noktada meydana gelen, vücut bütünlüğünü psikolojik veya bedenen engelli duruma getiren veya çalışanın ölümüne neden olan olaylardır.

İş Yeri Hekimi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görev alan, iş yeri hekimliği belgesi bulunan hekimlerdir.

Meslek Hastalığı: Herhangi bir sektörde mesleki riskler sonucu meydana gelen hastalıktır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi: Türk Ticaret Kanunu’na göre faaliyet yürüten şirketlerce, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetleri sunan, gerekli personele ve donanıma sahip, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş birimdir.

İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi: İş yerlerinde İSG hizmetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan, gerekli donanıma ve personele sahip olan birimdir.

Tehlike Sınıfı: İş yerleri için; iş sağlığı ve güvenliği konu alınarak oluşturulan, çalışma ortamı ve şartları göz önünde bulundurularak belirlenen tehlike grubudur.
 
Üst