AÖF İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’ne Nasıl Kayıt Olunur?

https://isguvenligi.com/aof-is-sagligi-ve-guvenligi-bolumune-nasil-kayit-olunur/

AÖF İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü ‘ne Nasıl Kayıt Olunur?

Ülkemizin son dönemlerdeki popüler meslek dallarından birisi olarak nitelendirilen iş güvenliği uzmanlığı, açıköğretim eğitimi sunan üniversiteler tarafından okutulmaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi şuanda iş güvenliği uzaktan eğitim ile en fazla öğrencisi bulunan iki üniversitedir. AÖF iş sağlığı ve güvenliği önlisans programlarına kayıt yaptırmanın birçok yolu bulunmaktadır.

Açıktan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümüne Nasıl Kayıt Olunur?

  • İş sağlığı ve güvenliği bölümüne kayıt yaptırmak için öncelikle en az lise veya dengi okullardan mezun olmak gerekiyor. Ardından Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girmek ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünde minimum 150 puan almak gerekiyor. Bu aşamadan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’nde (ÖSYS) Anadolu Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü tercih edilmelidir. Her ne kadar 150 puan ve üstü alanlar tercih yapmaya hak kazansa da, kontenjana dayalı öğrenci alımı yapılmaktadır.
  • Anadolu Üniversitesi’nin örgün öğretiminde hali hazırda öğrenci olanlar, yatay geçişle direk olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’ne geçiş yapabilmektedir.
  • Herhangi bir üniversitenin veya meslek yüksekokulunun mezunlarıyla öğrenimini sürdürenler, ikinci üniversite olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’ne kayıt olabilirler.
AÖF İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü dersleri her yarı yıl için farklıdır. İSG sınav soruları uzaktan öğretimle okuyan öğrenciler için internet ortamında, açıktan okuyanlar için il merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.

Açık öğretim ve uzaktan öğretim hizmeti veren üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans programları ve İSG doktora programları bulunmamaktadır. Bu tür lisansüstü öğretim programları, örgün öğretim olarak, genellikle Fen Bilimleri Enstitüleri tarafından verilmektedir.

Açık öğretim İş Güvenliği Bölümü Hangi Üniversitelerde var?

Program Amacı: Konusunda donanımlı ve alan bilgilerine sahip İş Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanı unvanıyla nitelikli elaman yetiştirmektir. Bunun yanı sıra işyerlerinde risklerin minimize edilerek sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratılması, tehlikelerin kaynağında yok edilmesi, çalışanların bu ortamda tüm dikkatlerini işlerine vermesi neticesinde işçi ve fabrika iş veriminin artması, herhangi bir kaza sonucu yasal, vicdani ve mali sorumluluklarının en aza düşürülmesi ve bu sayede işletmenin karlılığını artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak, endüstriyel kuruluşların ihtiyacı olan iş güvenliğine yönelik personelin yetiştirilmesi, iş güvenliği organizasyonu ve iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek yetenekte ’’İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı’’ ihtiyacını karşılamaktır.

Program Amacı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ön lisans Programının amacı, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda ihtiyacı olan nitelikli personel kaynağını karşılamak konusunda büyük bir boşluğu doldurabilecek potansiyele sahip İş Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri yetiştirme eğitimini gerçekleştirmektir.

Program Amacı: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği süreci uyum yasaları çerçevesinde yayınladığı “İş Güvenliği İle Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile işyerlerinde iş güvenliğinden sorumlu mühendis ve teknik elemanların istihdamını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle, programda endüstri kuruluşlarının zaruri ihtiyacı olan ve işletmenin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetenekte “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği teknikeri” yetiştirmek amaçlanmıştır. Program aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatı takip edebilen, yorumlayan ve mesleki etik kurallara uygun davranan, iş güvenliğinin sağlanabilmesi için tüm tedbirleri alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda çalıştığı kurumun risk analizini yapabilen, bunlar doğrultusunda gerekli tedbirleri alabilen, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gündemdeki olaylara duyarlı olan ve gelişmeleri izleyen bireyler yetiştirmektir.
 
Üst