Endüstri 4 0 İş Sağlığı ve Güvenliği

ENDÜSTRİ 4.0 – İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Endüstri 4 0 İş Sağlığı ve Güvenliği Her endüstri devrimi, insanoğlunun ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmıştır.

İlk Endüstri devrimi olan Endüstri 1.0 Su ve buhar enerjili üretim tesislerinin ortaya çıkışı ile başlamıştır. Endüstri 1.0 döneminde ortaya çıkan icatlardan bazıları; Buharlı Makine, Çırçır Makinesi, Dikiş Makinesi vb.

İkinci Endüstri devrimi olan Endüstri 2.0 Elektrik enerjisinin kullanılması ve seri üretimin ortaya çıkması ile başladı. Endüstri 2.0 döneminde ortaya çıkan icatlardan bazıları; Cep telefonu, Boeing 747 uçağı, Uzay mekiği, Seri üretim bantları vb.

Üçüncü Endüstri devrimi olan Endüstri 3.0 Elektronik, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte üretimin otomasyonunun sağlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Endüstri 3.0 döneminde ortaya çıkan icatlardan bazıları; Apple I, Akıllı telefonlar, Hibrit araçlar, ilk programlanabilir mantıksal denetleyici vb.

Dördüncü Endüstri devrimi olan Endüstri 4.0 Siber-Fiziksel sistemlere ve dinamik veri işlemeye dayalı üretimin ortaya çıkması ile başladı. Endüstri 4.0 döneminde ortaya çıkan icatlardan bazılar; IoT, Büyük veri, Otonom robotlar, Akıllı fabrikalar vb.

Endüstri 4.0 kavramı ilk kez 2011 yılında Almanya’da düzenlenen Hannover Fuarında ortaya atıldı. Endüstriyel devrimlerin dördüncü aşaması olarak tanımlanan ürün ve sistemlerin birbirine bağlanmasını içeren Endüstri 4.0; Siber Fiziksel üretim sistemlerinin tüm üretim sürecinde insanlar, makineler ve ürünler arasında kesintisiz bir iletişimin olduğunu öngörmektedir. Siber fiziksel üretim sistemleri dinamik bir yapı olduklarından dolayı sürekli bir gelişim içerisindeler.

İş sağlığı ve güvenliği alanında birçok Endüstri 4.0 uygulamaları bulunmaktadır. Endüstri 4.0 uygulamalarından; yapay zekâlar uygulamaları, yazılımlar, sistemler ve simülasyonlar sayesinde;

· Daha hızlı ve güvenli üretim yapılabilecek,
· Prosesleri gönderilen anlık bilgiler sayesinde daha çabuk aksiyonlar alınacak,
· İş esnasında meydana gelebilecek kazaları gerçekleşmeden önce tespit edilebilecek ve önlenebilecek,
· İnsan gücü yerine daha çok olarak makine gücü kullanılacak, bununla birlikte tehlikeli çalışma alanlarında otonom robot kullanılacak, bu sayede insan hayatı tehlikede olmayacak, çalışma ortamları daha güvenli hale getirilecektir.

Endüstri devrimleri ile birlikte, hayatlarımız, iş kollarımız, mesleklerimiz ve çalışma ortamlarımız sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde ilerlemektedir. Gelişen teknolojiler her ne kadar önemli olsa da, en önemli varlığın “insan” olduğunu unutmamamızı ve çalışmalarımızı buna göre yapmalıyız. Endüstri devrimleri takip eden, bunları kendi iş yerlerine uygulayan şirketler gelecek yeni teknolojiler için daha hazırlıklı olmaktadırlar.

Bulunduğumuz Endüstri 4.0 döneminde birçok şirket, hizmet verdikleri sektörlere göre uygun olan uygulamaları ve sistemleri kullanmaktadırlar. Bunlar simülasyonlar, yapay zekâ, yazılımlar, görüntü işleme teknolojisi vb. birçok örnek verilebilir. Asıl soru bizler teknolojiyi kullanarak kendimize, çevremizdekilere ve doğaya nasıl yarar sağlayabiliriz bunun üzerine düşünmeliyiz?



ENDÜSTRİ 4.0 – İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

ENDÜSTRİ 4.0 – İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ


SEG BÜLTENİ SAYI 7

 
Üst