Gıda Güvenliği

Gıda Güvenliği Konusunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

İçerik [göster]
Mutfak, ısı ve keskin nesnelerden kaynaklanan tehlikelere ek olarak, yemek hazırlamayla ilgili sağlık ve güvenlik tehlikelerini de beraberinde getirmektedir. Yanlış gıda hazırlama, salmonella gibi gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Çalışanlarınız ve aileniz için sağlıklı ve güvenli bir şekilde yemek hazırlamak için bu ipuçlarını aklınızda bulundurun. (Gıda Güvenliği)



Yağ Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Birçok mutfakta et, kümes hayvanları ve sebzeleri pişirirken yağ kullanır. Yaralanmayı önlemek için:

  • Yanıklara neden olabilecek sıçramayı önlemek için yağı yavaşça ısıtın.
  • Yemeğinizi tencereye veya tavaya koyarken, yağın sıçramaması için yavaşça yapın.
  • Yanmayı önlemek için ocakta veya fırında bulunan yiyecekleri izleyin. Yanık koku alırsanız, ateşi kapatın ve yangın çıkması ihtimaline karşı yiyeceği kontrol etmeden önce birkaç dakika bekleyin.
  • Tencerenizi veya tavanızı temizlemeden önce tamamen soğumasını bekleyin ve ellerinizin yanmaması için tencere tutacağı kullanmayı unutmayın.
  • Fritöz kullanırken, her zaman odadan çıkmadan dikkatli olun, çalıştırırken ellerinizin kuru olmasına dikkat edin, açıkken cihazın etrafında, üzerinde veya yakınında hiçbir şey bırakmayın. Şok, yaralanma ve makine hasarını önlemek için temizlemeye hazır olduğunuzda fritözün elektrikli parçalarını asla yıkamayın. (Gıda Güvenliği)
Gıda Güvenliği


Mutfak Alışverişinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gıda güvenliği konusu siz mutfağa girmeden önce başlar. Markette şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Son kullanma tarihi geçmiş hiçbir gıdayı satın almayın.
  • Bozulabilir gıdalarınızı alışverişin sonuna bırakın.
  • Yırtık veya akan pakette bulunan etleri satın almayın.
  • Et satın alırken, sepetinize koymadan önce ekstra bir poşete koyun.
  • Hasarlı kutular/paketleri satın almayın.
Gıda Güvenliği


Yiyecekler Nasıl Saklanmalıdır?

Yiyeceklerinizi saklanması da mutfak güvenliğinin önemli bir parçasıdır. Bu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

  • Oda sıcaklığına bağlı olarak yiyecekleri bir – iki saat soğutun.
  • Buzdolabınızın sıcaklığını 40 derecenin altında ( -40 ) ve dondurucuyu sıfırın altında tutun.
  • Etin başka yiyeceklerin üzerine sızdırmaması için sıkıca sarın ve diğer yiyeceklerin üzerine damlamaması için alt rafta saklayın.
  • Konserve yiyecekleri son kullanma tarihlerinden önce kullanın.


Ellerinizi Yıkayın

Yemek hazırlamaya başlamadan önce daima ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Gün boyunca elleriniz hastalığa neden olabilecek çeşitli bakteri ve virüslerle temas eder. Ellerinizi iyice yıkamak, bu hastalıkları yayma riskinizi azaltır. (Gıda Güvenliği)

Gıda Güvenliği


Donmuş Et Kullanımı

Dondurucu, eti kullanmaya hazır olana kadar saklamanın harika bir yoludur, ancak eti güvenli bir şekilde çözmek için uygun prosedürleri kullanmanız çok önemlidir . Aksi takdirde, çalışanlarınızı ve ailenizi gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya bırakırsınız. (Gıda Güvenliği)



Çapraz Kontamine Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Et, balık ve kümes hayvanları bazı gıda kaynaklı patojenlere karşı daha hassastır, bu nedenle bu gıdaları sebzelerden ve diğer maddelerden ayrı tutmak önemlidir. Aşağıdaki konulara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Her yiyecek türü için ayrı, temiz kesme tahtaları kullanın. Bulaşık makinesinde sterilize edebileceğiniz ve iyi durumda olan plastik kesme tahtaları kullandığınızdan emin olun.
  • Et veya balığı kestikten sonra diğer gıda yüzeylerini dezenfekte edin. Tezgahlarda zayıf bir çamaşır suyu çözeltisi kullanın.
  • Eti kestikten sonra ellerinizi iyice yıkayın.
  • Pişmiş yiyecekleri asla çiğ yiyecekler için kullandığınız tabağa geri koymayın.


Yiyecekler Ne Kadar Pişirilmelidir?

Öğenin iç sıcaklığını test etmek, tüketmenin güvenli olup olmadığını kontrol etmenin daha iyi bir yoludur. Bir yemek termometresi kullanın tencerenin dibine veya kemiklere dokunmadan etin en kalın kısmına sokun. (Gıda Güvenliği)

Etin farklı türleri için tavsiye edilenler:

  • Kuzu, dana biftek, dana eti ve kızartmalar için 145 derece
  • Yumurta yemekleri ve hamburgerler için 160 derece
  • Kümes hayvanı yemekleri için 165 derece
Gıda Güvenliği


Yiyecekler Nasıl Taşınmalıdır?

Yiyecekleri bir yerden başka bir yere götürmeniz gerekiyorsa, soğutucu ve termos kullanmak yiyecekleri güvenli sıcaklıklarda tutmanıza yardımcı olacaktır. Soğutucuyu doğru kullanmak önemlidir. Soğuk bir ortamı korumak için bir soğutucuyu veya buz sandığını buz veya buz paketleri ile doldurun. Yiyecekleri sıkıca paketleyin ve gideceğiniz yere varır varmaz buzdolabına veya buza koyun. Bu hem pişmemiş hem de pişmiş etler için önemlidir. (Gıda Güvenliği)
 
Üst