Kaçak Akım Rölesi Nedir, Kaçak Akım Rölesi Neden Atar

asimaksu1

Yeni Üye

Kaçak Akım Rölesi (RCD) Nedir?​

Artık Akım Cihazları (RCD’ler), toprak arızalarından kaynaklanan elektrik çarpması ve yangın risklerine karşı çok yüksek derecede koruma sağlayan elektrikli cihazlardır. Ancak, tüm tesisat sorunları için bir çözüm değildir; bu nedenle ne yapabileceklerini ve yapamadıklarını anlamak önemlidir. RCD’lerin elektrik çarpmasına karşı koruma sağladığı ve elektrik tesisatındaki izolasyon arızası nedeniyle yangın oluşma riskini azaltacağı konusunda hiçbir şüphe yoktur. Bu koruma seviyesi hiçbir zaman tek başına devre kesiciler veya sigortalarla sağlanamaz.

Kaçak Akım Nedir?​

N: Nötr , L: Faz’ı temsil etmektedir. Kaçak akım koruma anahtarları gelen ve dönen akımların toplamının sıfır olması esasına göre çalışır. Normal bir tesisata gelen akımların meydana getirdiği manyetik alanla giden akımların meydana getirdiği alan birbirine eşit ve zıttır. Tesisatın tek veya üç faz olması bu durumu değiştirmez. Normal çalışan tesisatta gelen ile giden akım eşit olduğundan bir problem görünmez.Bu eşitliği bozacak olan ise tesisatı herhangi bir noktasından kaçak olması durumudur. Kaçak akım, kötü tesisat işçiliği, topraklamanın uygun yapılmaması, evimizdeki alıcıların yalıtımlarının iyi olmaması ve bileşen malzemelerdeki kusurlar gibi bir çok sebepten oluşabilir. Kaçak akım olması durumun da kaçak akım rölesinin bobininde fark alanı meydana gelerek elektro manyetik kuvvet (EMK) meydana gelir. Bu kuvvet kaçak akımı açma sınırına geldiğinde röle devreye girecekir.

kaçak akım rölesi çalışma prensibi aksutep antalya

Kaçak Akım Rölesi Neden Atar?​

Bu incelememiz ev tesisatlarından yola çıkılarak anlatılacaktır. Kaçak akım koruma rölesi (KAKR) atma sebebleri birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. KAKR attığı zaman bunun sebebini bulabilmek tüm çıkışları değerlendirmemiz lazım. Burada çeşitli durumlara ait sorunlar ve çözüm yöntemleri bulunmaktadır.

KAÇAK AKIM RÖLESİ ATTI SORUN NEREDE?

Bu durumda aşağıda sayacağımız işlem basamakları ile sorunun nereden kaynaklandığını bulacaksınız.
1. Kaçak akım rölesi attı
2. Açmaya çalışıyoruz açılmıyor.
3. Tüm sigortaları kapatın.
4. Kaçak akım rölesini açmaya çalışın.
Burada yol 2 ye ayrılıyor kaçak akım rölesinin açılması ve açılmaması durumu;

1.KAÇAK AKIM RÖLESİ AÇILIYORSA;
Faz iletkeninde kaçak var. Sırayla sigortalar açılmaya çalışılır. Kaçak akım rölesi hangi sigorta açıldığında atmışsa sorunun kaynağı orada aranmalıdır. İlgili sigortanın tüm çıkış yaptığı prizleri bulun. (Diğer tüm sigortalar açıkken enerjisiz kalan prizler bu sigortaya bağlıdır) Bu sigortanın çıkışı olan priz veya başka bir direkt bağlı alıcıyı bulduğunuzda priz ise prize bağlı tüm alıcıları çıkarın direkt bağlı şofben aspiratör gibi bir alıcı ise onu da ayırın sonrasında tekrar aynı sigortayı kaldırmayı deneyiniz. Sigorta açıldığında KAKR atmıyorsa sorun alıcılardan birindedir. Hala atıyorsa sorun sigortadan prize kadar olan tesisattadır.

2.KAÇAK AKIM RÖLESİ AÇILMIYORSA;
Nötr de kaçak var. Tüm Nötr’ler ana nötr iletkeninden ayrılır. (bu işleme başlamadan önce prizlere bağlı tüm cihazların fişini çekin ve tüm lambaları kapatın) İç tesisattan gelen tüm nötr kablolarını sırayla ana nötr’e değdirin. Birisinde kaçak akım rölesi atacaktır. Bu atan nötr iletkeninin hangi prize veya direkt bağlı alıcı (şofben , termosifon vb.) da olabilir bulunuz.
 
Üst