Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları

Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları

İçerik [göster]
Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları yemek hazırlama ve pişirme süreci ile birlikte temizlik ve günlük yaşam sırasında birçok iş kazası meydana gelmektedir. İş kazası ile birlikte iş yerinde maruz kalınan tehlikeli durumlardan dolayı meslek hastalıkları da mutfak işlerinde görülmektedir. Mutfakta mevcut olan tehlikeleri anlamak, bir kazaya neden olmaktan veya ailenizi bir gıda zehirlenmesine maruz bırakmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Mutfaklar sadece işyeri özelinde değil aynı zamanda evimiz içinde sağlık ve güvenlik açısından birçok tehlike içermektedir.



Mutfakta Bizi Bekleyen Tehlikeler Nedir?

Mutfakta sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışabilmek için, evinizin ve iş yerinizin bu alanında mevcut olan tehlikeleri anlamak çok önemlidir. Keskin bıçaklardan sıcak sobalara kadar, alışkanlıklarınızı değiştirmenize ve ailenizi ve çalışanlarınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları


Bıçak Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir bıçağı uygun şekilde kullanmamak ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bıçakla ilgili bir yara veya kesikten korumak için: (Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları)

  • Bıçaklar mutlaka dikkatli bir şekilde tutulmalıdır.
  • Bıçağı alırken başka bir malzeme tutmadığınızdan veya dikkatinizin dağınık olmadığından emin olun.
  • Bıçaklarınızı keskin tutun, bu şekilde doğrama, dilimleme veya küp küp doğrama sırasında gerilmenize gerek kalmaz.
  • Yuvarlak nesneleri keserken, düz hale getirmek için bir tarafını kesin ve ardından düz tarafını kesme bloğunuza yatırın.
  • Bıçak sapını sıkıca kavrayın ve bıçağın herhangi bir şekilde temas etmesini önlemek için diğer elinizi bıçağın üzerine koyun.
Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları


Pişirme Kaplarını Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıcak ürünlerin kaymasını veya dökülmesini önlemek için doğru pişirme kaplarını kullanın. Emin olun: (Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları)

  • Büyük ürünlerde maşa kullanın. Sıcak ürünleri tutarken, sıkıca kavrayın ve yağ veya su sıçramasına dikkat edin.
  • Pişirme aletlerinizi sıkıca kavramakta zorluk çekiyorsanız, tutma yeri olan aletler kullanın.
  • Keskin kenarları olan aletleri ilk kez kullanırken, alışana kadar yavaş kullanın. Rende ve mandolin rendelerin tümü, dikkat etmezseniz veya yanlış kullanırsanız parmaklarınızı veya ellerinizi kesme potansiyeline sahiptir.
  • Gıda kontaminasyonunu önlemek için kapları temiz tutun. Elinizi kuruturken veya keskin kapları kaldırırken ellerinizi nereye koyduğunuza dikkat edin.
Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları


Sıcak Yemek Pişirme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıcak yemekler sadece sizin için değil çevrenizdekiler için de risk oluşturabilir. Sağlıklı ve Güvenli bir şekilde bu süreci yönetmek için: (Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları)

  • Ocak açıkken ocak üstü malzemeleri gözetimsiz bırakmayın. Bir ocak aracından sıcak bir ürünü çıkarırken fırın eldiveni kullanın. Tencere kulplarını içe veya geriye doğru çevirmeyi düşünün, böylece yanlışlıkla çarpmazsınız.
  • Su kaynatırken suyun taşmaması için tencerenizi asla fazla doldurmayın. Tencereden kaynar su boşaltırken, lavaboya giden açık bir yürüyüş yolunuz olduğundan ve yakınlarda çocuklar, evcil hayvanlar ve diğer kişilerin bulunmadığından emin olun. Tencerenin sapı sıcaksa fırın eldiveni kullanın ve sıçramayı önlemek için suyu yavaşça lavaboya dökün.
  • Fırından sıcak bir yemeği çıkarırken, yakınlarda yaralanabilecek kimsenin olmadığından emin olun ve eğer öyleyse, onları fırının açılacağı konusunda uyarın. Sıcak yemeği çıkarmak için size tam olarak uyan iki fırına dayanıklı eldiven kullanın. Sıcak yemeği kaldırmadan önce iyice kavradığınızdan emin olun. Sıcak yemeği onunla yürürken vücudunuzdan uzak tutun ve hemen ısıya dayanıklı bir yüzeye
Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları


Mutfak Yangınlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mikrodalga fırın, soba ve elektrik yangınlarıyla başa çıkmak için: (Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları)

  • Yağ yangınlarında hava ile teması kesmek için bir tencere vb. malzeme kullanın veya alevlerin üzerine kabartma tozu dökün. Su işe yaramaz ve kullanılmamalıdır. Su sizleri daha fazla tehlikeye atar.
  • Mikrodalga, ocak veya fırın yangınları için kapıyı kapatın ve cihazı kapatın. Güvenliyse cihazın fişini çekin ve yangın birkaç dakika sürerse itfaiyeyi arayın.
  • Elektrik yangınlarında söndürmek için su kullanmayın. Bir yangın söndürücü kullanmak en iyisidir. Mümkünse mutfağınızda yangın tüpü
  • Genel olarak, her zaman ocaktaki yiyeceklere dikkat edin, alev alabilecek bol giysiler giymekten kaçının ve işiniz bittiğinde cihazları kapattığınızı iki kez kontrol edin.
Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları


Mutfakta Çocuk Varsa Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mutfakta yemek hazırlarken bir çocuğun size katılması eğlenceli olabilir. Bu eğlencenin yarıda kalmaması için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç öneri: (Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları)

  • Çocuğunuzun uzun saçları varsa, alev almaması veya görüşünü engellememesi için saçlarını geriye bağlamasını sağlayın.
  • Çiğ gıdalara dokunmaya başlamadan önce ve sonra ellerini yıkamayı öğretin.
  • Mutfak robotu veya karıştırıcı gibi keskin veya tehlikeli nesneler kullanırken, çocuğu her zaman izlediğinizden emin olun ve ona neyin güvenli olup olmadığını söyleyin.
  • Tencere ve tavalarla yemek pişirirken, çocuğunuza yanlışlıkla devrilmemesi için kulpları onlardan uzağa çevirmesini öğretin.
  • Çocuğunuz çok küçükse, bıçak, blender, soba veya yaralanmaya neden olabilecek herhangi bir şey kullanmasına izin vermeyin.
  • Daha büyük çocuklarla, onlara yemek pişirme araçlarını nasıl düzgün kullanacaklarını, ayrıca genel güvenliği ve acil bir durumda yangını nasıl söndüreceklerini öğretin.
Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları
 
Üst