Soru ? Topraklama Nedir? Nasıl Yapılır, Topraklama Ölçümü Yaptırmak Zorunlu Mudur?

asimaksu1

Yeni Üye
Topraklama sistemi, panoların, cihazların ve makinaların belirlenen noktaları ile toprak elektrodu arasında iletken bir bağlantı kurmak olarak tanımlanabilir. Bu Toprak elektrodu iletken bir parça olarak toprağa gümülür ve toprak ile elektriksel bir bağlantı gerçekleştirir.

TOPRAKLAMA ÇUBUGU.jpg


Topraklama, cihazlar ile toprak arasında iletken bir bağlantı kurarak, cihazlarda meydana gelebilecek yalıtım arızaları gibi nedenlerde cihaz gövdesinin toprakla irtibatlanmasıdır. Bu şekilde insanlar için herhangi bir problem ortaya çıkmaz zira hata akımı toprağa doğru akacaktır.

Eğer herhangi bir topraklama mevcut değil ise, bu cihaza dokunan insan üzerinden hata akımları akacağından, bu akımın seviyesine bağlı olarak ölüm olayları meydana gelebilir.

Bu nedenle topraklama sayesinde, kaçak akımlar güvenli bir şekilde toprağa yönelir ve eğer otomatik bir açma sistemi ile irtibatlanır ise, elektrik sistemi güvenli bir şekilde kesilir. Bu nedenle doğru bir topraklama insanların hayatını koruma anlamında önemli olduğu gibi, cihazların ve yatırımların korunması anlamında hayati önem taşır.

Topraklama Nasıl Yapılır​

Topraklama günümüzde en çok topraklama çubuklarının toprağa gömülmesi ile yapılmaktadır. Bu çubuklar bazen bina ihata şeklinde bazende üçgen topraklama kaz ayağı gibi adlandırılan şekillerde olur.

Topraklama çubukları 1 , 1.5 veya 1.75 metre olarak satılır toprak kazılarak sonrasında toprağın içerisine çakılır. Buradan da bir topraklama iletkeni ile bina içerisine taşınır ve eş potansiyel noktaya bağlanır. Eş potansiyel noktadan da bina içerisinde tüm panolara cihazlara gövdelere prizlere kadar dağıtılır. Bazı uygulamalarda NPL 65x65x7 galvaniz köşebent te kullanılmaktadır. Doğru bir uygulamadır.
Lakin tercihin bakırdan yana kullanılmasının sebebi bakır toprak altında toprağın bozucu etkilerine daha dayanıklı olmasıdır.

Topraklama Ölçümü Direnci Kaç OHM Olmalı​

Elektrik akımının her zaman en kolay ve en düşük dirençli yolu seçeceği unutulmamalıdır. İdeal bir toprak direnci sıfır olmalıdır.
Herhangi bir topraklama direnci ölçümüne başlamadan önce, topraklama direncinin kabul edilebilir en yüksek seviyesinin ne olabileceği hesaplanmalıdır. Topraklama direnci seviyeleri ülkelerin takip ettikleri standartlara ve topraklama tipine göre farklılıklar gösterebilir. En güvenli yöntem sınır değer hesabı yaparak gerekli korumayı sağlayacak direnç değerini bulmaktır. Bu sınır değer hesapları prizler, makina gövdeleri gibi tüm ölçüm noktalarında uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra teisatınız da kaçak akım rölesi kullanmanızda zorunludur. Sınır değer hesaplamalarında kaçak akım röle ayarı büyük önem art etmektedir.

Topraklama Ölçümü Yaptırmak Zorunlu Mudur​

Elektrik tesislerinde can ve mal güvenliği açısından topraklama sistemlerinin yapılması ve işlerliğinin periyodik olarak kontrolü “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” gereği zorunlu tutulmuştur. Aynı yönetmeliğin Ek-P bölümünde işyerlerinin topraklama tesisatının periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

“İşyeri, Bina ve Eklentilerinde alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Ek-1 Madde 6 da işverenlerin “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre gerekli tedbirleri alması zorunluluğu vardır.

“İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” Madde 2.3 gereğince aksi belirtilmediği sürece işyerlerinin tesisatların periyodik kontrollerinin yılda bir yapılacağı bildirilmiştir.

Topraklama Ölçümü Kaç Yılda Bir Yapılır

Yukarıdaki belirttiğimiz nedenler topraklama sisteminin sağlığı ve değerleri düzenli olarak takip edilmelidir. “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Ek-P`de çeşitli topraklama tesislerinde işletme dönemi içindeki muayene, ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotları verilmiştir.

  1. Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri, 2 yıl
  2. Enerji Nakil ve dağıtım hatları 5 yıl
  3. Sanayi tesisleri ve iş merkezleri direnç değerleri 1 yıl
  4. Topraklama tesisleri ile ilgili diğer kontroller 2 yıl
  5. Sabit işletme elemanları 1 yıl
  6. Yeri değişebilen işletme elemanları 6 ay
  7. Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli zararlı maddelerle çalışabilen işyerleri ve ıslak ortamlarda çalışılan işyerleri için kontrol periyotları 1 yılı aşamaz.
 
Üst