İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri​

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri İş Sağlığı ve Güvenliği kavramının hayatımızda pek çok önemi bulunmaktadır. Bu konuda hepimizin üstüne düşen görevler vardır. Nitekim İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanması esas itibarı ile sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir ve anayasanın 56. maddesinde herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip bulunduğu, devletin herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak zorundadır. İş sağlığı ve güvenliği alanı işveren sorumluluğundan işyerinde alınması gereken önlemlere, devletin yükümlülükleri ve iş hayatının denetiminden iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği çok önemli bir yere sahiptir.

İş sağlığı ve güvenliğinin amacı çalışanı korumak, üretimin ve işletmenin güvenliğini sağlamaktır. İnsan varlığının ilk ve en temel hakkı olan yaşam korunmalıdır. Ev içinde bile birçok kaza meydana geliyorken bu durumun iş yerinde olması kaçınılmazdır. Bir inşaat firmasında çalışan bir işçinin baretini, gözlüğünü takmadan çalışması işçinin sağlığını tehdit eden bir unsurdur. (İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri)

Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri demektir. Bu çok acı bir durumdur. Küçük bir çocuğun akşam babasını beklerken aniden bir telefonla gelemeyeceğini bir iş kazası geçirdiğini öğrendiğini düşünsenize? Beklide hayatı boyunca unutamayacak bu durumu. Yine bu konuyla alakalı ailecek yaşadığımız bir durumu anlatmak isterim. (İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri)

pexels-magda-ehlers-2569839-scaled.jpg


Ben 9-10 yaşlarında iken babam kimya fabrikasında müdür yardımcısı olarak çalışıyordu ve iş yerlerinde bir iş güvenliği uzmanı yoktu henüz, yeni bir kimya mühendisi almışlardı. Fabrikaya ve işi tam olarak öğretmeden işinin başına koymuşlardı mühendisi, Mühendis iş yerinin verdiği maske, eldiven, gözlük, baret hiçbirini takmadan çalışıyormuş. Çünkü bir İş güvenliği uzmanı olmadığından dolayı onu uyaracak kimsede yokmuş haliyle. (İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri)

Mühendis iş yerinin verdiği materyali tam olarak temizlemeden farklı bir kimyasal madde ekliyor ve bir patlama yaşanıyor fabrikada, o sırada babamda tam oradan geçerken kimyasal babamın yüzüne geliyor. Babam kısmi hasar aldı bir süre işe gidemedi. O gün ailecek anladık ki iş güvenliği olması şart çünkü bu durum sadece işçiyi değil etrafındaki insanları da etkiliyor. Bu gibi durumlarda iş yeri de ciddi şekilde etkileniyor, hatta iş yerinin kapanmasına kadar gidiyor. Bu bir İş sağlığı ve güvenliği eksikliğidir, bu durumla alakalı ülkemizde ne gibi kazalar olmuş inceleyelim;

pexels-pixabay-279979.jpg


-600 tonluk baskı makinesinin arasından emekleyerek geçip, 2450 derece fırından sigarasını yakmaya çalışarak,

-Tıraş olurken, berberin, rahatlatır diye müşterinin boynunu aniden sağa sola çevirmesiyle boyun kırılarak,

-Servis minibüsüne kapasite üstü kişi bindirip, viyadükten aşağı uçurarak

-Trafik kazasında yaralı kurtulup, bindirildiği cankurtaranın yolda kaza yapmasıyla..

İş yerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alabilirsek olabilecek kazaları azaltmış ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmış oluruz. Tabi bu çalışma bir ekip çalışması olmalı ve tüm ekip uyumlu bir şekilde çalışmalıdır. (İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hayatımızdaki Yeri)
 
Üst