B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İçerik [gizle]
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte İş Güvenliği Uzmanının tanımı yapılmıştır. İş Güvenliği Uzmanı (İGU) iş sağlığı ve iş güvenliği alanında hizmet vermek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanı (İGU) belgesine sahip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar olarak tanımlanmıştır.

Teknik eleman tanımına iş güvenliği uzmanın tanımı içerisinde yer verilmektedir. Peki Teknik Eleman Kimlerdir? Teknik eleman; Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları olarak tanımlanmıştır.



İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
Tanımlar
MADDE 4
  1. f) İş Güvenliği Uzmanı (İGU): İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik eleman.


B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? Ülkemizde iş güvenliği uzmanlığı (İGU) 3 sınıfa ayrılmıştır. Bunlar A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı’dır. Bu üç sınıf işyerlerinin tehlike sınıflarına göre hizmet sunmaktadır.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Güvenliği Uzmanlığı ile İşyerlerinin tehlike sınıfları karıştırılmaktadır. İş Güvenliği Uzmanlığı Sınıfları A, B ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığıdır. İşyerlerinin tehlike sınıfları ise Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikelidir.



İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) Belgesi:

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı



İşyeri Tehlike Sınıfı:

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok Tehlikeli



İş Güvenliği Uzmanlığı Belge Sınıfına göre hangi İşyeri Tehlike Sınıfına hizmet verebileceği aşağıda belirtilmiştir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli)
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli)
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Tehlikeli ve Az Tehlikeli)

Peki Kimler B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilir?

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik, İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Madde 8 de B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) nasıl olunur? Sorusuna cevap verilmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilmek için aşağıda yer alan 3 maddeden biri içerisinde yer almanız gerekmektedir.

Durum – 1

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) belgesi ile en az üç (3) yıl fiilen göre yaptığını İş Güvenliği Uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen (İSG KATİP: İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Katip ve İzleme Programı üzerinden elde edilecek belge) ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) eğitimine katılarak yapılacak B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur


Durum – 2

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Güvenliği Uzmanlarının (İGU) akademik olarak yetişmiş olmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından istenmekte ve desteklenmektedir. Bu doğrultuda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilmek için öncelikle İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilme niteliğine sahip (Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlar (Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları) ) meslek grupları içinde yer alan kişiler İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) veya İş Güvenliği programında yüksek lisans yaparak ve ÖSYM tarafından yapılan B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) sınavında başarılı olmaları durumunda gerekli belgelerini gönderdikten sonra B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilmektedir.

Yüksek lisans yapma durumu Tezsiz Yüksek Lisans veya Tezli Yüksek Lisans olarak farklılık göstermemektedir. Tezsiz İş Sağlığı ve Güvenliği veya İş Güvenliği Yüksek Lisansı yapanlar ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilirler. Tezli veya Tezsiz İş Sağlığı ve Güvenliği veya İş Güvenliği Yüksek Lisans Mezunları B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) sınavına girebilmeleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumlarında B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) eğitimi almalarına gerek yoktur.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur


Durum – 3

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on (10) yıl görev yapan müfettişlerden B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) Eğitimine katılarak B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) sınavında başarılı olanlar B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur




B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? Yukarıda yer alan 3 maddeden herhangi birine uyan kişilere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafınca İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik EK – 1’deki örneğine uygun B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) belgesi verilir.




B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur


A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur
 
Üst