Başkent Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Merhabalar, ben Hazal Ezgi GÜRBÜZ.
Başkent Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Mülkiyet Koruma
ve Güvenlik Bölümü, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, 2. Sınıf öğrencisiyim.
Başkent Üniversitesi, Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından yükseköğretim kurumlarına olan gereksinimi karşılamak ve çağdaş bir eğitim sistemi kurmak amacı ile 14 Eylül 1993 tarihli 515 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye dayalı olarak 13 Ocak 1994 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3961 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Başkent Üniversitesi’nin vizyonu sağlık uygulamalarının her alanında bilimsel üretime dayalı üst düzeyde öğretim yapan ve bunu çağdaş medeniyet çizgisinin üzerinde yer alma yolunda toplumsal katma değere dönüştürerek sunan bir ‘yuva’ olmaktır.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; hızla değişen ve gelişen sağlık sektöründe gereksinimi her geçen gün daha fazla hissedilen nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Çağdaş bir anlayışla hazırlanan eğitim-öğretim programlarında öğrencilerin ortak olarak aldıkları davranış bilimleri ve sosyal bilimlerle ilgili derslerin yanı sıra, her programın gereksinimine uygun mesleki dersler bulunmaktadır. Meslek Yüksekokulu içinde yer alan Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı ise 2015 yılında açılmış olup eğitim-öğretime devam etmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ön lisans düzeyinde eğitime başlamıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri; işletmelerde kullanılan makine, donanım ve ekipmanları tanıyan, bunların kullanımına ilişkin güvenlik tedbirleri hakkında yorum yapabilen, bireylerin sağlıklı ve güvenli bir iş ortamında çalışmalarına katkı sağlayan meslek mensubudur. Bu program iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin teknik, hukuki ve idari açıdan en iyi seviyeye yükseltilmesini amaçlayarak bu doğrultuda teknik eleman yetiştirmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Programı; “ İş Sağlığı İlkeleri, Genel Kimya, İş Güvenliği İlkeleri, İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi, Meslek Hastalıkları, Çevresel ve Mesleki Toksikoloji, Ergonomi, Kayıt ve İstatistik, İş Güvenliği, Afet ve Acil Durum Organizasyonu, İşyeri Risk Etmeleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri, İşyeri Sağlık Gözetimi, Risk Analizi Yöntemleri ” olarak alansal zorunlu dersler ile birlikte, “ Halk ve Çevre Sağlığı, Davranış Bilimleri, İlk Yardım, Çevresel Gürültü, Sağlığı Koruma ve Geliştirme, İş Hijyeni İlkeleri, Meslek Etiği, İletişim, Taşıma ve Depolama, Kazaların Epidemiyolojisi, Protokol Bilgisi ” olarak seçmeli dersler ile eğitim kalitesi desteklenmektedir. Ayrıca 30 iş günü zorunlu yaz stajı ve mesleki anlayışı kavrayabilmek için aktif ve zorunlu uygulama eğitimi olan ‘Dönem Uygulaması’ dersi de bulunmaktadır.

Kaynak:
baskent.edu.tr
shmyo.baskent.edu.tr



Başkent Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği


SEG BÜLTENİ SAYI 7

 
Üst