Baret İş Gözlüğü ve Maske Genel Bakış


Baret İş Gözlüğü ve Maske Genel Bakış​


Baret İş Gözlüğü ve Maske Genel Bakış Koruyucu ekipmanları önlemler sırasında en son basamakta yer almaktadır. En son basamakta yer almış olsa da oluşabilecek küçük kazaların birçoğunu engeller ya da az seviyede olmasında yararı olur. Koruyucu ekipmanlar; baret, ayakkabı, kulaklık, maske, gözlük gibi ekipmanlardır.

Baret, düşme durumlarında, elektrik çarpmalarını, iş sırasında dikkatsizlik oluşabilecek ani çarpmaları, ısıya karşı veya başımıza bir şey düştüğünde oluşacak durumu daha az hasar olması ya da hiç olması gibi engeller. (Baret İş Gözlüğü ve Maske Genel Bakış)

pexels-aleksey-3680959-scaled.jpg


Baretlerin renlerinin nerede hangi işte kullanıldığı:

Beyaz renkli baretler: Mühendis, mimar, teknisyen ve ziyaretçilerin taktığı barettir.

Kırmızı renkli baretler: İş güvenliği, yangın, savunma personeli ve kalite kontrol ekiplerinin kullandığı baretlerdir.

Yeşil renkli baretler: Elektrikçiler ve sağlık personelinin kullandığı baretlerdir.

Sarı renkli baretler: İşçilerin kullandığı baretlerdir.

Mavi renkli baretler: Ustabaşının kullandığı baretlerdir.

pexels-anamul-rezwan-1216589-scaled.jpg

Gözlük, çalışanların gözlerine gelebilecek toz, zararlı ışın gibi dış etkenlerden koruyan koruyucu ekipmandır. İş gözlüklerinin farklı iş alanlarına göre çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları; buğulanmaz iş gözlüğü, toz geçirmeyen gözlüğü, numaralı iş gözlüğü gibi örnek verebiliriz. (Baret İş Gözlüğü ve Maske Genel Bakış)

Buğulanmaz iş gözlüğü, uzun süre çalışıldığı zaman kişinin sıcaklığı ve çalıştığı yerin sıcaklığına göre buğulanma yapabilir bunun olmaması için buğulanmaya dayanıklı iş gözlüğü kullanılmalıdır. (Baret İş Gözlüğü ve Maske Genel Bakış)

pexels-kindel-media-8487776-scaled.jpg

Toz geçirmeyen iş gözlüğü, çalışan kişinin çalıştığı ortamda toz olması onun iş sonucunda kötü etkilenmemesi için önemlidir. Örneğin kişinin gözleri tozdan alerji yapıyor olabilir.

Numaralı iş gözlüğü, gündelik hayatta gözlük kullanan kişiler gözlük kullanımı gereken bir işte çalıştığı zaman iki gözlüğü üst üste takamayacağı için onların kullandığı gözlük çeşididir.

Benzer şekilde kulaklarımızı korumak için de koruyucusu kullanılmaktadır. Bunun içinde kulaklıklar ve kulak tıkaçları da kullanılmaktadır. Kulaklıkların ve kulaç tıkaçlarının farklı ortamlara göre farklı farklı kullanılmaktadır. Ve maske de kullanılmaktadır. İş yerlerinden oluşan tozlardan, gazlardan, kimyasal kokuları gibi dış etkenlerden korunmak için de maske kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak, toz maskesi, gaz maskesi ve karbon filtreli maske gibi örnekler verebiliriz.
 
Üst