Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

İçerik [gizle]

Kule Vinç Nedir?

İtalya’da 1863 yılında pamuk fabrikasında kullanılmak üzere üretilmiştir. Günümüzde ise inşaat sektöründe kullanılan önemli iş makineleri arasında yer almaktadır. Şantiyelerde sabit ya da hareketli haliyle bina üretiminde yüklerin düşey veya yatay eksen üzerinde taşınmasını sağlayan çelik strüktürdeki bir makinedir. Hem pratik hem de zaman tasarrufu sağlayarak yapıları hedeflenen tarihte bitirmeye yardımcı olur.

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği: Kule yapısı olarak sınıflandırmak gerekirse vinçleri tek kuleli, iç ve dış kuleli ve teleskopik kuleli olarak sınıflandırabiliriz.

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği


Kule Vinci Kimler Kullanabilir?​

Kule vinci kullanılabilecek kişilerin kule vinci ehliyeti olması zorunludur. G sınıfı ehliyetle kullanılan makina trafiğe çıkmadığı için ehliyet zorunlu değildir. Ayrıca bu kişilerin psikolojik eğitimden geçmesi şartı vardır. Bunun sebebi ise çok yüksek bir noktada uzun süre çalışabilmek için kişinin psikolojik durumunun yeterli olması şartıdır. Her iş makinasında olduğu gibi kule vinç kullanımı sırasında da iş güvenliği kuralları herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için önem taşır. Kullanmadan önce bakımlarının tamamlanmış olması, yetkisiz kullanıma izin verilmemesi, kapasitesinin dışında yük taşınmaması gibi konuların kullanmadan önce yapılacak kontrol adımları üzerinden yapılması önemlidir.

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği: Vinç operatörünün yeri vinç üzerindeki gövde ve bom arasında yer alan küçük kabindir.

Kule vinç ehliyeti (sertifika) almak için kurs eğitim merkezlerine başvurulur. Kursta teorik ve pratik eğitim alındıktan sonra sınava girilir sınavda başarılı olunması durumunda kule vinç ehliyetine sahip olunur. Sınavları geçmek için en az 70 puan almak gerekir. Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Vinç operatörü olarak çalışacak kişinin;

  • 18 yaşını tamamlamış olması,
  • Operatör sertifikasının bulunması,
  • Bedensel ve ruhsal yönden uygun olması,
Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği


Kule Vinç Nasıl Kurulur?​

Çalışmaya uygun güvenli bir zemin üzerinde temel oluşturmak gerekmektedir. Bu temeli destekleyecek ayak ve payandalar yerleştirilir. Daha sonra kule vincin kabini uygun temel üzerine çıkartılır ve üst üste eklenen vinç çelik gövdesine tutunarak yükseltilir. Başka bir deyişle parçalar halinde yapılır. Bu sebeple kule vinç yükseltilmek istendiğinde o bölgeye bir parça monte edilir. Kule vincin çelik gövdesi her eklemeden sonra kilitlenir ve birbirine bağlanır. Son olarak bu bağlantıların yanlış veya zayıf olması halinde büyük kazalar meydana gelebilir.

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği: Demonte bir yapısı olduğu için ise parçaların birbirine monte edilmesi sayesinde yüksekliği ayarlanabilir. Kule vinç maksimum ağırlık kapasitesinde çalışırken son derece dikkatli olunması gerekir. Çünkü bu ağırlıktan sonraki yükler vincin devrilmesine sebep olur. Binanın yüksekliğine göre ayarlanabilir olması her türlü yüksekliğe kolayca uyum sağlamasını da beraberinde getirirken farklı kule vinç tipleri işin niteliğine uygun çözümler sunma konusunda başarılıdır. Bununla birlikte rüzgâr hızı saatte 50 km’yi aşıyorsa kule vinçleri çalıştırılmaz.

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği


Kule Vinç Parçaları Nelerdir?

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Kol (Bom)Kule destekleriDöndürme Mekanizması (Dönüş Grubu)
Kol bağlantısı (Gergi Demiri)Ana şasiKaldırma vinci
Karşı kol (Kuyruk)Tekerlek grubuElektrik kumanda kabini
Karşı kol bağlantısı (Kuyruk Gergi Demiri)ArabaKabin
Gergi direği (Kule Tepesi)Kaldırma halatıAna ağırlık
Kabin direğiKanca bloğuTemel
Döner platformKancaTemel bağlantısı
Çember dişliKarşı ağırlık (Kuyruk Denge Ağırlığı)Araba yürütme mekanizması
Çember dişli desteğiAna şasiAyak blokları
Kule (Gövde)Araba yürütme halatıDönme ekseni
Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği


Kule Vinç Kullanılırken Alınması Gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları​

Kule Vinç İle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği: Ülkemizde en sık iş kazaları inşaat sektöründe görüldüğünden ve vinçlerin (kule vinç) şantiye ortamında çok sık kullanması yüksekte çalışmaya da örnek olduğundan iş güvenliği kurallarına önem gösterilmektedir.

  • Kule vinçlerin yıllık ve aylık çalışmaya göre düzenli periyodik bakım yapılması
  • Tüm kaldırma araçları gibi kule vinçler de yılda en az 1 defa yetkili makine mühendisi tarafından kontrol edilmelidir.
  • Kule vinçlerle kaldırılan yükler çalışma alanı ve çalışanlar üzerinden geçirilmemesi iş güvenliği açısından önemlidir.
  • Kule vinçler, hızı saatte 50 km’yi aşan rüzgârlı havalarda çalıştırılması
  • Kule vinçler yetkili operatör dışında bir başkası tarafından kullanılmamalıdır.
  • Kule vinçlerin yük taşıma seviyeleri farklıdır.
  • Kule vinç operatörü çalışmaya başlamadan kumanda ve diğer kolları kontrol
  • Kule vinç operatörüne komut vermelidir. Kule vinç her türlü dur uyarısında durmalı.
  • Kule vinç merdivenleri günlük olarak muayene
  • Vinçte görülen aksaklık ve arıza operatörlere mutlaka
  • Kule vincin malzeme sepetiyle insan taşınması
 
Üst