Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur

Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur?

İçerik [gizle]


Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur? Ülkemizde 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında hizmet sunacak İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerine ihtiyaç duyulmuştur. Bu profesyoneller İş Güvenliği Uzmanı (İGU), İşyeri Hekimi (İH) ve Diğer Sağlık Personelidir (DSP). 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok yönetmelikte beraberinde yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren yönetmeliklerden biri de İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliktir.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte
İş Güvenliği Uzmanının tanımı yapılmıştır. İş Güvenliği Uzmanı (İGU) iş sağlığı ve iş güvenliği alanında hizmet vermek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanı (İGU) belgesine sahip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar olarak tanımlanmıştır.



İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Tanımlar
MADDE 4

f) İş Güvenliği Uzmanı (İGU): İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik eleman.


Teknik eleman tanımına iş güvenliği uzmanın tanımı içerisinde yer verilmektedir. Peki Teknik Eleman Kimlerdir? Teknik eleman; Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları olarak tanımlanmıştır.

Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur? Kimlerin İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabileceği İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte belirtilmiştir. Aşağıda iş güvenliği uzmanı (İGU) olabilecek meslek grupları belirtilmiştir;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler,
Mühendislik Fakültesi Mezunları,
Mimarlık Fakültesi Mezunları,
Teknik Öğretmenler,
Fizikçi,
Kimyager,
Biyolog,
İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Mezunları,
İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Mezunları
Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur? Yukarıda belirtilen meslek grupları İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen şartları sağladığı durumda iş güvenliği uzmanı (İGU) olabilirler.

Ülkemizde iş güvenliği uzmanlığı (İGU) 3 sınıfa ayrılmıştır. Bunlar A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (A İGU), B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (B İGU) ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı (C İGU)’dır. Bu üç sınıf işyerlerinin tehlike sınıflarına göre hizmet sunmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanlığı ile işyerlerinin tehlike sınıfları karıştırılmaktadır. İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) Sınıfları A, B ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığıdır. İşyerlerinin tehlike sınıfları ise Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikelidir.



İş Güvenliği Uzmanlığı (İGU) Belgesi:

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı



İşyeri Tehlike Sınıfı:

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok Tehlikeli



İş Güvenliği Uzmanlığı Belge Sınıfına göre hangi İşyeri Tehlike Sınıfına hizmet verebileceği aşağıda belirtilmiştir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli)
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli)
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Tehlikeli ve Az Tehlikeli)


Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur? Yukarıda belirtildiği üzere Maliye Bölümü mezunları İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilme niteliğine sahip olmadıklarından dolayı doğrudan İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olamıyorlar. Fakat bu demek değildir ki Maliye Bölümü Mezunları asla İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olmaz. Maliye bölümü mezunları İş Güvenliği Uzmanı olabilir.



C Sınıfı İGU: Maliye Bölümü Mezunları Nasıl C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olur?

B Sınıfı İGU: Maliye Bölümü Mezunları Nasıl B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olur?

A Sınıfı İGU: Maliye Bölümü Mezunları Nasıl A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olur?



Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur? Yukarıda belirtilen yöntemleri izleyerek Maliye Bölümü Mezunları A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilir. Aynı zamanda Açıköğretim İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programını bitirenler Teknikerlik Unvanı da kazanmış olurlar.

Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur? Makalede İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilme niteliğini kazanmak için Açıköğretim İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Bölümü en hızlı yol olduğu için önerilmiştir. Dileyen kişiler diğer meslek gruplarındaki bölümleri tamamlayarak İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olabilme niteliği kazanabilirler.



Maliye Bölümü Mezunları Nasıl C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olur


Maliye Bölümü Mezunları Nasıl B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olur

Maliye Bölümü Mezunları Nasıl A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olur

Maliye Bölümü Mezunları Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olur
 
Üst