Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma

Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma

İçerik [göster]
Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma Küçük mutfak aletlerinin genellikle temizlenmesi kolaydır. Küçük mutfak aletlerini kullanırken güvenliğinizi sağlamak için, işiniz bittiğinde mutlaka fişini prizden çekin, kablosunun üzerinde herhangi bir engel bulunmadığından emin olun ve kullanmadan önce kullanma kılavuzunu okuyun. (Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma)



Düdüklü Tencere Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Düdüklü tencere kullanırken aşırı doldurmayın. Kapağı kaldırmadan önce basıncı boşalttığınızdan emin olun ve tamamen pişmeyebileceklerinden büyük donmuş etleri pişirmeyin. (Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma)

Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma


Güveç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Güveç kullanırken, gıda güvenliği göz önünde bulundurularak tasarlanmış araçlar tercih edilmelidir. Uygun güveçler, yiyecekleri eşit şekilde ısıtır ve pişirildikten sonra yiyecekleri ısıtarak tüketmeyi daha güvenli hale getirir. Güveçi yakınlarda başka nesneler olmadan ısıya dayanıklı, düz bir yüzeyde kullanın. Soğuduktan sonra iyice temizleyin. (Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma)



Kahve Makinesi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kahve makinenizi kullanırken suyu fazla doldurmamaya ve kahvenizi dökerken dikkatli olun. Bunu, ısıya dayanıklı tutacakla tutarak ve kahveyi çocuklardan veya onu devirebilecek evcil hayvanlardan uzakta düz bir yüzeydeki bir bardağa dökerek yapın. Yanlışlıkla kendinizi yakarsanız, yaralı bölgeyi biraz soğuk su altında tutun ve doktorunuza veya acil servise gidin. Kahve makinenizi ayda bir kez eşit oranda sirke ve su kullanarak ve demleyerek derinlemesine temizleyin. İyice durulayın. (Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma)

Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma




Tost ve Ekmek Kızartma Makinesi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tost makinesi kullanırken, cihazı her zaman ısıya dayanıklı, düz bir yüzeye yerleştirin. Sıcak maddeleri ekmek kızartma makinesinden çıkarırken dikkatli olun ve yiyecekleri güvenli bir şekilde çıkarmak için fırın eldiveni kullanın. Yangın riskini azaltmak için, kullanılmadığında daima ekmek kızartma makinesinin fişini çekin. (Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma)

Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma


Mutfak Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Temiz bir mutfağa sahip olmak, sağlıklı ve güvenli bir mutfağa sahip olmanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzeyleri sterilize etmek ve dökülmelere dikkat etmek için uygun prosedürlerin kullanılması anlamına gelir.



Yüzeyler Nasıl Temizlenmelidir?

Tüm tezgah ve masalarınızı kullanımdan hemen önce ve sonra sıcak sabunlu su ile silin. Et kesiyor veya yumurta kullanıyorsanız, yüzeyleri zayıf bir çamaşır suyu ve su çözeltisiyle sterilize edin.



Lavabo Nasıl Temizlenmelidir?

Mutfak lavabosu, gıda kaynaklı patojenler söz konusu olduğunda tehlikeli bir yer olabilir. Et ürünlerini yıkamak, kirli bulaşıklar ve diğer işler bu yüzeyde bakteri biriktirebilir. Sebzeleri durularken, bulaşıkları yıkarken veya makarnayı süzerken, yanlışlıkla “temiz” yiyecekleri ve yüzeyleri kirli lavabo suyuyla kirletebilirsiniz. Zararlı mikropları öldürmek için düzenli olarak çamaşır suyu içeren bir temizleyici kullanın.

Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma


Bulaşık Malzemeler Nasıl Temizlenmelidir?

Pişirme ve hazırlık kaplarınızın da iyice temizlenmesi gerekir. Bıçakları hemen sıcak, sabunlu suda yıkayın ve iyice kurulayın. Et yemekleri için tahta araçlar kullanmayın, bulaşık makinesine girmek bu eşyalara zarar verebilir. Şüphe duyduğunuzda, patojenlerden kurtulmak için bulaşıklara uygun su çözeltisi uygulayın.



Kağıt Havlu Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

“Yeşil” bir seçim olmasalar da, kağıt havlular ellerinizi kurutmak ve dökülenleri temizlemek için daha güvenlidir.



Bulaşık Bezi ve Sünger Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mikroplar nemli süngerlerde ve bulaşık bezlerinde yaşayabilir, bu nedenle bu malzemeleri düzenli olarak temizlemek veya değiştirmek önemlidir. Bulaşık bezleri için, sıcak su kullanarak çamaşır makinenizde yıkayın. Yapılan testlere göre süngerleri çamaşır suyuna batırmak onları temizlemenin en etkili yoluydu.



Mutfakta Hastalıklar ve Kazalar Nasıl Önlenir?

Mutfak tehlikelerinin farkında olmak ve gıda işleme ve temizliğine özen göstermek, sizi, ailenizi ve çalışanlarınızı kazalardan ve gıda zehirlenmesinden korumanıza yardımcı olabilir. Bu önlemler zaman alıcı gibi görünse de hastalıkları ve kazaları önleyebilir.

Mutfak Aletleri ile Sağlıklı ve Güvenli Çalışma
 
Üst