Sağlık Güvenlik ve Refah Wellbeing

SAĞLIK, GÜVENLİK VE REFAH (WELLBEING)

Sağlık Güvenlik ve Refah Wellbeing İnsanoğlu, yüzyıllardır en temel ihtiyaçları için mücadele etmiş ve bulunduğu günün koşullarına uyum sağlayabilmek adına, değişimi yönetme eğiliminde olmuştur. Bu durum günümüzde de farklı değildir; değişen ve gün geçtikçe globalleşen dünyamızda, “Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)” gereksinimlerini hayatın her aşamasında uygulayabilenlerin ve bu sayede hayata tutunabilen bireylerin, kurumların, organizasyonların ve toplumların olduğu bir zaman dilimini yaşamaktayız.

Burada özellikle iki farklı kavram öne çıkmaktadır; “yenilikçi yaklaşım” ve “değişim yönetimi”… “Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)” yönetimini tam anlamıyla yapabilmek ve bireylerden başlayıp toplumun her kesimine yaygınlaştırabilmek öncelikle Kültür dediğimiz olgu sayesinde gerçekleşmektedir.

Peki bu olgunun tanımı tam olarak nedir? Gelin bunu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle aktarmaya çalışalım;

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’nin temeli kültürdür. “Kültür” okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek, zekayı terbiye eğitmektir.”

Yol haritamız bu tanımın içinde yer almaktadır. Yenilikçi yaklaşımı “Kültür” olgusu içerisinde ele almamız ve yapılacaklar listemizi de buna göre belirlememiz şüphesiz en doğru “yenilikçi yaklaşım” tekniği olacaktır.

“Sağlık ve Güvenlik profesyoneli” adayları, aktif olarak çalışan uzmanlar, danışmanlar, yöneticiler, vb… önceliklerini bu tanımı referans alarak belirlemelidirler.

“Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)” yönetiminde “değişim ve gelişim hareketi” başlatmak istiyorsak, bulunduğumuz ekosistemdeki tüm paydaşları tek bir hedef doğrultusunda toplamalı ve farklı pencerelerden aynı noktaya bakmaları sağlanmalıdır. Kuşkusuz ki, sizler bu satırları okuduğunuzda düşünmeye, tecrübeleriniz ve bilgi birikiminizle yorumlamaya ve sonrasında iletişime geçerek “yenilikçi yaklaşımlar” geliştirmeye başlayacaksınız ve eminim burada yazılanları daha da ileri seviyelere taşıyacaksınız. Dolayısıyla, önceliğimiz okuma alışkanlarımızı geliştirmek olacaktır.

“Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)” ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek sadece yasal gereklilikler ile sınırlandırılmamalıdır. Türkiye’de ve Dünya’da sektör içi veya sektör dışında en iyi uygulama örneklerine odaklanılmış bir takip ve paylaşım süreci, bireyleri okuma alışkanlığı kazandıracak önemli bir faktör olacaktır. “Sağlık ve Güvenlik profesyonelleri” ile liderlere bu anlamda büyük sorumluluk düşmektedir.

Bireyler, kurumlar, organizasyonlar ve toplumlar okudukça düşünmeye başlıyorlar ve artık “yenilikçi yaklaşımlar”ın oluşması için tohumlar serpiştiriliyor. Bu tohumların yeşermesi ve daha sonrasında ürün verebilmesi için ilgi göstermek, iletişim halinde kalmak ve onları yakından takip etmek gerekiyor. Bu benzetmeyi uygulamaya alabilmemizin ilk şartı; her bireyin önemli ve değerli olduğunu bireylere hissettirilmek olmalıdır. Ancak bu sayede onları sürece dahil eder ve gelişimlerini izleyebiliriz.

Bireyler artık okuyor, düşünüyor, izliyor ve tecrübeleri ve bilgi birikimleri doğrultusunda “Sağlık, Güvenlik ve Refah (Wellbeing)” konusunda “yeni yaklaşımları”nı aktarmaya başlıyorlar. Kültür gelişim ve değişim hareketini tanımlayan bir döngüden söz edecek olursak, hayata geçirilebilecek en iyi metodun bu olduğu söylenebilir.



SAĞLIK, GÜVENLİK VE REFAH (WELLBEING)

Sağlık Güvenlik ve Refah Wellbeing


SEG BÜLTENİ SAYI 8

 
Üst